Зодиакални знаци

ОВЕН  -   21 март – 19 април

 

Овенът е първият знак на Зодиака и е огнен по природа. Това е първият знак на огъня /другите са Лъв и Стрелец/ и е свързан с първичният импулс за съществуване. Символът  на знака прилича на изригващ гейзер и показва бликащата жизнена енергия на Овена. Децата родени под този знак ще бъдат надарени изобилно с жизнена енергия и дори ще им е трудно да я управляват. Такава трудност ще изпитат и родителите.

продължава>
 

ТЕЛЕЦ – 20 април – 20 май

 

Телецът е първият знак на стихията Земя. Най-силният знак на Зодиака, знак на изобилието и плодородието, наричан още „рогът на изобилието”. Глифът символизира Луната, възприемаща и отразяваща слънчевата светлина, чашата очакваща да бъде напълнена, символът на душата, приемаща в себе си даровете на Духа. Телецът е свързан с енергиите на земята и тяхната употреба от човека. Родените под този знак се характеризират с голяма твърдост и упоритост. Проявяват инерция – спокойствие на всяка цена. Устойчиви и стабилни, те обичат удобствата на дома, лукса, добрата и качествена храна. Прекомерната грижа за себе си ги води до инертност и бездействие. Търпението е тяхна отличителна черта, като и предаността, покорството, верността и постоянството. Те вършат всичко сигурно, здраво и уверено. Мирът, търпението и смирението са качествата, на които могат да се учат другите знаци от Зодиака.

продължава>
 

БЛИЗНАЦИ – 20 май – 21 юни

 

Близнаци е първата от трите въздушни зодии. Въздушните знаци / Близнаци, Везни и Водолей / са мисловни и духовни. Те са символизиран най-леката и ефирна материя на Земята. Глифът, с който се изписва знака е двоен, както при всички въздушни знаци. Представлява две колони, символично поддържащи небето над земята. Едната колона е черна – екзотеричната проява – придобиването на земно знание чрез интелекта, а другата – бяла – езотерична – води до духа и до усъвършенстване чрез освободено от сетивност чисто мислене. Близнаци символизират двете същности на човека – материалния и духовния човек, които живеят във всеки от нас и трябва да бъдат интегрирани в едно цяло, за да постигнем своята пълнота. Близнаци е първият знак след „животинските” Овен и Телец, който се изобразява с човешки образ. Това е знак на човека и негови Аз издигнат над животното. Други символи, които могат да характеризират Близнаци, в зависимост от тяхната еволюционна възраст, могат да бъдат: папагала и маймуната. Папагала – имитира и говори много. Маймуната – изобразявана като две маймуни – първата – неразумно бъбрещо животно и втората – свръхсетивен човек – обожествена. В Близнаци може да срещнете най-вятърничевите и повърхностни бъбривци, вещи по всички въпроси, както и най-гениалните хора, изпълнени с мъдрост. Качеството и силата на изява зависят от степента на развитието на душите им.

продължава>
 

РАК – 22 юни – 22 юли

Ракът е знака на лятното слънцестоене. Слънцето достига най-високата си точка. Това е първата от трите водни зодии и се управлява от Луната. Бързият цикъл на Луната поражда нова енергия всеки месец. Така всяко новолуние е нова възможност на душата да прибави свеж подтик на истински растеж.

продължава>
 

ЛЪВ – 22 юли – 23 август

 

Лъвът е втория огнен знак. Наречен още „сърцето на Зодиака”, неговия живот и огън. Връзката с другите огнени знаци може да се представи така - Овенът е творческият архитект с пионерска сила, а Лъвът е творческият, съживяващ организатор. Той е източникът, от който произтичат всички неща, които се развиват и изпълняват чрез Стрелеца – третият огнен знак. Ако Ракът е „майката на Зодиака, то Лъвът е „бащата”. Лъвът е център около който кипи живот.

продължава>
 

ДЕВА – 23 август – 22 септември

 

Девата е втория земен знак от триадата Телец-Дева-Козирог. Втората степен на стихията Земя. Това са знаци на материята, на формата, на най-плътната същност на Земята. Първата степен-Телеца, приема формата първично-инстинктивно. Девата, като второ, по-висше стъпало, забелязва и усеща формата чрез подробностите и се осъзнава като неин носител, и много се гордее с това. Раздробява детайлите до степен това да изгуби всякакъв смисъл и усещането за форма изчезва. Девата е основата на живота, ако противопоставим Космоса на Хаоса, защото тя установява ред и следи той да се спазва. Част от човешкото астрално тяло е без недостатъци. Има и друга част, която трябва да бъде очистена, и нейното зло трябва да бъде преобразено. Знакът на Дева предоставя такова възобновяване и изчистване, чрез непорочното духовно раждане. Това е нуждата на душата от катарзис, очистване, което води до целомъдрие.Чистота и ред – това е една от главните и кармични задачи. Наранената Дева често живее в ужасна мръсотия, но ужасно страда от това. Притежава болезнена чистоплътност и погнуса.

продължава>
 

ВЕЗНИ – 23 септември – 22 октомври

 

Везни е втората въздушна зодия от триадата на Въздуха – Близнаци, Везни и Водолей. Изобразява се като везна с две блюда, понякога везните се държат от човек, но по-често се изобразяват самите везни. Това е един от малкото знаци / другия е Стрелеца изобразяван понякога само от една стрела /, които се отъждествяват с изображение на предмет, а не с образ на животно или човек. Везни се изписват с двоен глиф, както всички въздушни знаци. Горната линия е извита – тя представлява небесния свод. Долната линия е права – линията на хоризонта, на земната реалност. Равновесие между двата свята.

продължава>
 

СКОРПИОН – 23 октомври – 22 ноември

 

Скорпиона е един от най-неразбраните знаци в Зодиака. Това е втория знак от стихията на Водата. Дълбоката вода на Скорпиона ни дава представа за тайнствата на човешката душа. Твърде често незнаещите преценяват знаците от Зодиака по техните отрицателни страни и затова не обичат някои от тях. Скорпионът е един от най-необичаните знаци.

Глифът представлява трикратно слизане и качване от висшите светове до бездните на мрака с последно усилие нагоре – към светлината на духа. Символизира и енергията на Кундалини – от кореновата чакра издигаща се към коронната чакра. Това е пътят между мрака и светлината, който извървява всеки, търсещ своята духовна същност.

продължава>
 

СТРЕЛЕЦ - 22 ноември – 21 декември

 

Стрелецът е третият огнен знак в Зодиака. След Овена и Лъва, това е третата степен – най-висшия огън. Тук енергиите на огъня се дестилират в умствена сила, която носи освобождение на небесната светлина. В този знак на духа-ум става пречистване на съзнанието и достигане на съвършенството, които са плод на истинското преобразяване. Стрелеца води към по-висши места и по-висши области и дава вещи личности в приключенията и пламенни поборници за духа на истината. Дава огнен възторг и развитие на мисълта, за да се използва в този живот или в бъдещо въпрлъщение. Ентусиазмът и вдъхновението, присъщи на огнените знаци, тук са обърнати навън и насочват така, че да променят света и да го направят по-добър.

продължава>
 

КОЗИРОГ – 22 декември – 19/20 януари

 

Козирогът е третия знак от триадата на стихията Земя. Това е третата, най-извисена степен на Земята. Козирогът не притежава типичната за Телеца праволинейност и типичната за Девата дребнавост. Той твори формата във финия свят, но в слоевете, които са най-близко до материалния свят, така че плодовете са материални и добре се виждат.

Козирогът има няколко символа, степенувани по съвършенство. Най-първия и най-често срещан е Рибата-Коза – изобразен като коза с рибешка опашка. Това символизира дуализма на този знак – да потъне в море от егоистични желания или да се издигне над физическия свят в планинската област на духовната дейност. Има и една още по нисша форма – Крокодил – да плува в дълбините и да стои в тинята близо до брега. Влиянието на водата го прави достатъчно гъвкав, недогматичен и способен на интегриране, лесно съпоставя различните непредвидени обстоятелства.

продължава>
 

ВОДОЛЕЙ – 20 януари – 19 февруари

Водолеят – водният човек е третата най-висша степен от стихията на Въздуха / Близнаци, Везни и Водолей /. Глифът представлява две вълнообразни линии. Първата – долната вълнообразна линия – символизира „първият човек Адам, станал жива душа”, а втората – горната - „последният Адам, станал жив дух”; низшият Аз и висшият – астралният човек. Водолея се изобразява като човек с кана или делва, от която тече вода. Това е жива вода, която съживява Земята, изсъхнала от липсата на духа на истината, на мъдростта и на любовта. Тази вода на живота подмладява и човечеството изсушено от липсата на любов.

продължава>
 

РИБИ - 19 февруари – 20 март

Риби е дванадесетият знак, завършващ кръга на зодиака. Няма друг знак така неподатлив на описание, защото е така подвижна и променлива, както е асралния свят.

Страната, която най-малко се вижда, ала непрекъснато действа, са водните знаци / Рак, Скорпион и Риби /, както и домовете / ІV, VІІІ и ХІІ / и планетите в тях, могат да се нарекат „раздаващи съдба”. Риби е третата, най-висока степен на стихията Вода. Те са принцовете и принцесите на безмълвието. Подвластни са на необятната шир на моретата и океаните. Символът на този последен знак на Зодиака представлява две риби, плуващи в противоположни посоки, свързани с нишка помежду си, показваща ограничаващата природа на знака. Дуализмът е очевиден, а може да се предположи и един трети елемент, водата, всемирният разтворител, в която двете риби плуват. Едно от тълкуванията е, че душата е свързана с тялото в океана на духа.

продължава>